Balansventilatie met warmteterugwinning: de gezonde comfortabele energiebespaarder  

Gepubliceerd op: 16 januari 2025 - Laatst bijgewerkt op: 21 januari 2025

Gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning (WTW) is niet meer weg te denken uit de hedendaagse energiezuinige woning. De vele voordelen van dit ventilatiesysteem maken het dan ook de beste keuze voor nieuwbouw en steeds vaker ook voor duurzame renovaties van bestaande woningen. In dit artikel leest u over de pluspunten van balansventilatie en de innovatieve mogelijkheden van de WTW-units van Itho Daalderop in het bijzonder.  

Bij WTW-units is de hoeveelheid aan- en afgevoerde lucht altijd perfect in balans (vandaar de term balansventilatie). Een voordeel hiervan is dat bewoners geen omkijken hebben naar een gezond binnenklimaat. Het systeem zorgt er namelijk voor dat er 24 uur per dag, op een comfortabele manier verse, gefilterde lucht wordt aangevoerd en vervuilde lucht wordt afgevoerd. Deze gegarandeerde ventilatie wordt in de goed geïsoleerde Nederlandse woningen steeds belangrijker. 

Energiebesparing met WTW

Bij onze WTW-units is uiteraard altijd sprake van warmteterugwinning (WTW). Hierbij brengt een warmtewisselaar in de ventilatie-unit de warmte uit de afgevoerde lucht over naar de aangevoerde frisse buitenlucht. Dit scheelt een aanzienlijke hoeveelheid energie, want de verse ingeblazen lucht komt hierdoor al opgewarmd de woning binnen. Hierdoor gaat het wooncomfort omhoog en wordt er bespaard op verwarmingskosten. Een win-win situatie.  

Warmtepomp en balansventilatie: dé duurzame combinatie  

In de huidige nieuwbouw is de warmtepomp gemeengoed geworden. De enige juiste combinatie met een warmtepomp is de keuze voor een balansventilatiesysteem. In combinatie met balansventilatie is een 3,5 kW all-electric warmtepomp doorgaans voldoende om een rijtjeswoning te verwarmen. Kiest u voor mechanische ventilatie met toevoerroosters boven de ramen dan heeft u al gauw een ventilatieverlies van 2 kW. Hierdoor is er dus een veel grotere en duurdere warmtepomp nodig. Dus Zowel vanuit kosten- als duurzaamheidsoverwegingen is de combinatie warmtepomp met balansventilatie de logische keuze.  

Bestaande bouw vereist flexibele WTW-oplossingen  

Een duurzame renovatie met balansventilatie brengt mogelijke uitdagingen met zich mee. Een belangrijk aandachtspunt is de beschikbare ruimte. Een WTW-unit is groter dan de mechanische ventilatiebox en moet een geschikte plek krijgen in de woning. Dit is meestal de zolder. Hier is de ruimte echter vaak beperkt. Itho Daalderop heeft een brede range WTW-units (HRU’s) waarbij veel aandacht is voor deze uitdaging in bestaande woningen. Onze HRU’s blinken uit in compactheid én slimme aansluitingsmogelijkheden. Dankzij unieke knieschot-, vloer-, wand- en plafondopstellingen is er bijna altijd een oplossing mogelijk. Dit maakt onze WTW-units zeer geschikt voor renovatie.  

Itho Daalderop DuoZone Reno: eenvoudig van C naar D  

Het kanaalwerk is een andere belangrijke uitdaging bij het installeren van balansventilatie in bestaande woningen. Ook hier speelt ruimte een rol, maar natuurlijk ook het sloop- en breekwerk dat soms nodig is bij de aanleg van het systeem. Speciaal voor dit soort situaties ontwikkelde Itho Daalderop de DuoZone Reno. Met deze oplossing past u vraaggestuurd ventileren per zone gemakkelijk toe in de bestaande bouw. Het systeem bestaat uit een tweetal kleppen, die rechtstreeks op een Itho Daalderop HRU of in de toevoerkanalen geplaatst kunnen worden. De verse lucht voor de benedenverdieping wordt centraal ingeblazen in de hal op de bovenste verdieping (de verkeersruimte). Hierdoor hoeft er geen kanaal naar de begane grond te worden aangelegd. De luchtstroom naar beneden voorziet de benedenverdieping van verse lucht Op deze manier creëert u ook in bestaande woningen eenvoudig vraaggestuurde balansventilatie en geeft dit veel minder overlast voor de bewoners. 

Introductie nieuwe toestellen: HRU 300 en HRU 375  

In 2025 voegt Itho Daalderop twee nieuwe WTW-units aan het al uitgebreide palet oplossingen toe: de HRU 300 en de HRU 375. Deze units kunnen op talloze manieren geïnstalleerd worden en blinken hiermee uit in flexibiliteit en mogelijkheden. Deze WTW-units zijn zo ontworpen dat ze zowel aan het plafond, aan de wand als in het knieschot te plaatsen zijn. Dankzij de geïntegreerde droogsifon is het zelfs mogelijk om de unit direct op de vloer te plaatsen. De goede prestaties op o.a. thermisch rendement, geluidsniveau en installatiemogelijkheden maken de HRU 300 en HRU 375 zeer geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatie. Ook zijn deze WTW-units uitermate geschikt voor de uitbreiding naar de zoneringsoplossingen.  

Bezoek Itho Daalderop op BouwBeurs 2025  

Wilt u deze nieuwe HRU’s in de praktijk ontmoeten? Op BouwBeurs 2025 kunt u kennis maken met HRU 300, HRU 375 en andere oplossingen van Itho Daalderop. Met deze en andere innovaties bevestigen we onze leidende positie op het gebied van slimme en energiebesparende oplossingen. Breng een bezoek aan onze stand (Hal 7 op stand D.008) en laat u informeren over de nieuwste innovatieve systemen. De Bouwbeurs 2025 vindt plaats van 3 – 7 februari 2025 in Jaarbeurs Utrecht.  

Samenvatting

De combinatie warmtepomp en balansventilatie is het meest duurzaam.


Auteur

    Auteur: Astrid Jacobs
    Functie Marketeer
    Neem contact op: Astrid Jacobs

Terug naar het overzicht

Op de hoogte blijven van het laatste Itho Daalderop nieuws?

Schrijf u nu in op de nieuwsbrief!

Inschrijven