De 10 meest gestelde vragen over warmtepompen

Overweegt u een warmtepomp, maar bent u nog niet overtuigd? Onderstaand proberen we de 10 meest gestelde vragen te beantwoorden.


Kosten

1. Is een warmtepomp niet veel duurder dan een cv-ketel?
Een warmtepomp is gerekend over 15 jaar goedkoper dan een HR-ketel. De aanschafwaarde van een warmtepomp is weliswaar hoger, maar daar staat een gering stroomverbruik en geen enkel gasverbruik tegenover. Gemiddeld wordt er in een tussenwoning jaarlijks 1.350 m³ gas gebruikt en in een vrijstaande woning 2.200 m³. Uitgaande van een gasprijs van 60 cent per m³ betekent dit dus een jaarlijkse kostenpost van € 810,- tot € 1.320,-. Verwarming via een warmtepomp kost ca. € 465,- voor een tussenwoning en € 760,- voor een vrijstaande woning. De warmtepomp levert voor een tussenwoning dus gemiddeld een voordeel op van € 365,- en voor een vrijstaande woning een voordeel van € 560,- per jaar. Hiermee heeft de warmtepomp dus een terugverdientijd van ca. 8 jaar. Daar komt nog bij dat de belastingen op gas zullen stijgen. Het is dus rendabel om over te stappen naar warmtepomptechnologie.

 

2. Hoe lang gaat een warmtepomp mee?
Een warmtepomp gaat minimaal 15 jaar mee, maar de daadwerkelijke levensduur ligt vaak hoger (20 -25 jaar). Dit is mede afhankelijk van het onderhoud en de instellingen. Een warmtepomp moet zo ingesteld worden dat hij niet telkens aan en uit gaat, zoals een cv-ketel.

 

3. Hoe zit het met het onderhoud aan een warmtepomp?
Een warmtepomp hoeft minder vaak onderhouden te worden dan bijvoorbeeld een cv-ketel. Bij een cv-ketel is er sprake van rookgassen, die onderdelen vervuilen. Bij een warmtepomp is dat niet het geval. Wel is het aan te raden om periodiek het buitendeel van de warmtepomp te inspecteren op vervuiling door takjes en bladeren en of de aansluitleidingen nog goed zijn.

 

4. Hoeveel subsidie kan ik krijgen op een warmtepomp?
De subsidiebedragen voor een warmtepomp variëren tussen de € 1.000,- en de € 2.500,- euro, afhankelijk van het soort apparaat en de energieprestatie. Voor de hybride warmtepomp HP Cool Cube van Itho Daalderop is er in 2018 een subsidie van € 1.500,-beschikbaar. Voor de lucht/water warmtepomp HP-S 110 is dit bedrag € 2.000,- en voor de HP-S 130 zelfs € 2.200,-

 

Milieu

5. Hoe zit het met de kabinetsplannen om Nederland van het gas af te krijgen?
Het kabinet wil dat nieuwbouwwoningen niet langer een gasaansluiting krijgen. Ook de bestaande woningen moeten langzaam maar zeker van het gas af, om de 2050-doelstelling te halen. Dit betekent in de praktijk dat er op termijn 200.000 woningen per jaar van het gas af moeten. Door over te stappen op een warmtepomp bent u alvast van het gas af (tenzij u hier nog mee kookt).

 

6. Kan ik met een warmtepomp mijn CO2-footprint verkleinen?
Uw CO2-footprint is de hoeveelheid CO2 die u uitstoot. Dit kan bijvoorbeeld zijn door autorijden of het maken van vliegreizen. Daarnaast heeft de isolatie van uw woning en de manier waarop u de woning verwarmt invloed op uw CO2-footprint. Een hybride warmtepomp verlaagt de CO2-uitstoot voor verwarming met maar liefst 40%-55%. Op die manier draagt u uw steentje bij aan minder CO2-uitstoot en dus een beter milieu. Wanneer u kiest voor een warmtepomp in een all-electric oplossing, kunt u zelfs helemaal van het gas af.

 

Woningwaarde

7. Wat is het effect van een warmtepomp op het energielabel van mijn woning?
Bij de verkoop van een woning is een energielabel verplicht. Dit geeft de nieuwe bewoners inzicht in het energieverbruik van de woning. Hoe beter het label, hoe interessanter de woning is bij de verkoop. Een warmtepomp verbetert het energielabel van uw woning aanzienlijk. Een warmtepomp levert een labelverbetering van één of twee stappen op. Als deze warmtepomp geplaatst wordt ter vervanging van een VR-ketel dan worden er twee stappen winst behaald.

 

8. Is het nuttig om mijn spaargeld in een warmtepomp te investeren?
De rente van spaargeld op de bank ligt momenteel onder de 1%. Het kan daarom interessant zijn om dit geld te investeren in een warmtepomp. Stel dat u een warmtepomp laat installeren voor een totaalbedrag van € 6.000,- euro en hier € 2.000,- subsidie op krijgt. De pomp kost dan dus € 4.000,- euro. Als u vervolgens een (zeer haalbare) besparing realiseert van € 400,- per jaar, dan is de warmtepomp in 10 jaar terugverdiend en is er sprake van een rendement van 10% op de investering. De daadwerkelijke levensduur van een warmtepomp ligt overigens op ongeveer 20 jaar. Uiteraard wordt hier op afgeschreven, maar minder dan bij een cv-ketel. Omdat een cv-ketel ook niets terugverdient, heeft deze daarom altijd een negatief rendement. Wanneer u een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen kiest, is het rendement nog groter omdat de kosten voor elektriciteit dan nagenoeg nihil zijn.

 

Comfort

9. Hoe comfortabel is een warmtepomp?
Een nieuwe technologie zoals een warmtepomp vraagt om ander bewonersgedrag. U bent nu gewend om uw woning overdag te verwarmen en ’s nachts de thermostaat omlaag te draaien. Bij een warmtepomp werkt het anders: een apart programma voor dag en nacht is niet langer nodig en zelfs niet wenselijk. Een warmtepomp zorgt voor een constant aangename temperatuur in de woning. Meestal wordt deze warmte via de vloerverwarming verspreid en dat wordt over het algemeen ervaren als zeer prettige warmte. Omdat het systeem trager reageert en niet de overcapaciteit heeft van een cv-ketel is het belangrijk dat de ‘schil’, oftewel de isolatie en kierdichtheid van uw woning, goed in orde is. Dat zorgt voor een optimaal resultaat.

 

10. Kan ik mijn woning ook koelen?
Doordat woningen beter geïsoleerd zijn, worden deze sneller (te) warm in de zomer. Een warmtepomp heeft als extra voordeel dat er in de zomer ook mee gekoeld kan worden. Dat zorgt voor extra comfort. Koeling heeft vooral zin als er sprake is van vloerverwarming.

 

Of download hier de overzichtelijke PDF

10 meest gestelde vragen over warmtepompen

 

Lees ook: