Hoe kies ik de beste ventilatieoplossing?

Er zijn verschillende manieren om een huis te ventileren. Welk type het beste is, hangt af van de omstandigheden. In deze blog zal ik de verschillen beschrijven tussen types A, B, C en D en met name ingaan op de voor- en nadelen van type C en D, omdat deze het meeste voorkomen in Nederland én omdat ze in mijn ogen de twee beste opties zijn. Ik zal je uitleggen waarom.


Natuurlijke ventilatie: type A
Bij natuurlijke ventilatie is er geen ventilatiesysteem aanwezig. De woning wordt dan geventileerd door ramen, deuren, kieren en ventilatieroosters. Veel oudere woningen worden op deze manier geventileerd. Oudere woningen hebben vaak veel kieren, dus daardoor blijft de luchtkwaliteit binnen prima. Wanneer deze woningen echter worden gerenoveerd en kierdicht worden gemaakt, ontstaan er vaak problemen. Bovendien is deze manier van ventileren moeilijk te sturen en niet energiezuinig.


Mechanische toevoer en natuurlijke afvoer: type B
Dit type ventilatie komt in Nederland bijna niet voor. Bij dit systeem zuigen ventilatoren in verschillende ruimtes in huis schone lucht naar binnen. De vervuilde lucht verlaat de woning op een natuurlijke manier, bijvoorbeeld via afvoerroosters.


Mechanische ventilatie: type C
Bij type C zorgt een ventilatie-unit voor de afvoer van vuile lucht. Door de onderdruk die hierbij ontstaat, wordt frisse lucht aangezogen via ramen, deuren en roosters. De afvoer is dus mechanisch, de aanvoer natuurlijk. De afvoer vindt plaats via afzuigpunten in keuken, badkamer, toilet en eventueel de berging of bijkeuken. Dit type komt momenteel het meeste voor in Nederland. De methode is relatief goedkoop en in bijna elke woning toepasbaar. Het is wel zaak dat bewoners het systeem goed laten inregelen en uiteraard zelf vervolgens goed gebruiken.


Balansventilatie: type D
Bij balansventilatie worden zowel de toevoer als de afvoer mechanisch geregeld via ventilatiekanalen en een WTW-unit. Frisse lucht komt binnen in de leefruimtes en wordt afgezogen vanuit de natte ruimtes. De instromende lucht is gefilterd en wordt voorverwarmd met warmte uit de afgevoerde lucht. Dit zorgt voor een prettig binnenklimaat én energiebesparing. Dit systeem wordt steeds meer toegepast in Nederland: vooral in nieuwbouw maar ook steeds meer in bestaande bouw.

 

Wat te kiezen?
De vraag welk ventilatiesysteem, C of D, het beste is, is niet zomaar te beantwoorden. Dit hangt af van een aantal factoren:

- Betreft het bestaande bouw of nieuwbouw?
- Welk budget is er?
- Welke mogelijkheden tot bouwkundige aanpassingen zijn er?
- Is energiebesparing een belangrijk doel?

Systeem D is de meest energiezuinige variant en zorgt over het algemeen voor het prettigste binnenklimaat, maar is wel duurder in aanschaf en vergt meer onderhoud. Systeem C is het meest toegepast systeem in Nederland  en zeer efficiënt. Echter veel mensen vergeten om het systeem te bedienen waardoor er minder goed geventileerd wordt.


Gemak voor de bewoner
Elk goed werkend ventilatiesysteem staat of valt met een goede inregeling. Daarnaast zorgen vocht- en CO2-sensoren voor een verdere optimalisatie van het systeem. Uiteraard is het voor de bewoner ook mogelijk zijn ventilatie zelf te bedienen, maar vraaggestuurd ventileren op basis van sensoren geeft de beste garantie op een goed en gezond binnenklimaat. Hoe meer geautomatiseerd een systeem, hoe beter er geventileerd wordt en hoe minder de bewoner zelf hoeft te doen. Lekker gemakkelijk en gezond!

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem dan gerust contact op!

Douglas Budde
Projectmanager ventilatie
Itho Daalderop

 

Lees ook: