Nieuwe filternorm maakt vergelijking eenvoudiger

Het regelmatig vervangen van filters in de WTW-unit is van groot belang voor een goede ventilatie. Dit verlaagt niet alleen de onderhoudskosten op de lange termijn, maar verbetert vooral de kwaliteit van de geventileerde lucht. Per 1 juli 2018 is er bovendien een nieuwe normering voor filters gekomen, de ISO 16890. Hiermee wijzigt de typeaanduiding op de filters. Hieronder lees je welke soorten luchtfilters er nu zijn en wat welke filter doet.

De nieuwste norm voor standaard luchtfilters heeft veel voordelen. Deze is gebaseerd op de huidige kennis van luchtverontreiniging en maakt het eenvoudiger om de verschillende filters onderling te vergelijken. Bovendien draagt deze nieuwe norm bij aan het inzicht in wat jouw filter uit de lucht filtert, want niet iedere verontreiniging is hetzelfde.

Wat is ePM?
De aanduiding op de filters per 1 juli 2018 bevat altijd de aanduiding ePM. PM geeft de deeltjesgrootte aan die het filter uit de lucht filtert. Een PM1 filter haalt de kleinste deeltjes uit de lucht en een PM10 de grofste deeltjes.  Daarachter staat een percentage weergegeven. Dit percentage geeft de efficiëntie aan van deze filtering. De letter e staat voor efficiëntie en verwijst terug naar het percentage.

Wat zijn kleine en grove deeltjes?
De grootte van de deeltjes wordt in micrometers gemeten. Het symbool hiervoor is μm. Een deeltje van 1 μm kun je vergelijken met het uit de lucht filteren van smog, roet en tabaksrook. Een deel van 2,5 μm is organische deeltjes en uitlaatgassen en een deeltje van 10 μm staat gelijk aan stof, pollen en schimmels. Concreet voorbeeld: een ISO 16890 ePM2,5 70% filter haalt 70% van de deeltjes met een grote van 2,5 μm uit de lucht.

Standaard worden WTW-units uitgeleverd met een ISO Coarse filter. Dit is een filter die het grove bouwvuil uit de lucht filtert. Drie maanden na oplevering van de nieuwbouw dient u deze filters te vervangen voor een ePM filter. De filters gaan bij normaal gebruik tussen de 6 en 12 maanden mee.

Klik hier voor het overzicht van de Itho Daalderop filters voor WTW-units.