Schone + frisse lucht = blije bewoner

Goede ventilatie is ontzettend belangrijk in een woning. Het is op de eerste plaats beter voor de gezondheid van de bewoners, omdat je geen schimmel of zilvervisjes in huis hebt. Daarnaast is drogere lucht comfortabeler dan vochtige lucht. Droge lucht is bovendien gemakkelijker te verwarmen dan vochtige lucht. Toch hebben veel woningeigenaren hier geen besef van.

Problemen met ventilatie
Zeker in goed geïsoleerde woningen is ventilatie belangrijk. Deze woningen hebben bijvoorbeeld HR++-glas, spouwmuurisolatie en weinig tot geen openslaande ramen. In deze woningen zit meestal een mechanische ventilatiebox, maar daar houdt het wel op. En zelfs al zit er een ventilatiebox in de woning, dan houden bewoners zich nog amper bezig met hun binnenklimaat. Ik tref vaak ventilatieboxen aan waar de stekker uit is getrokken. Waarom? Omdat de box naar de zin van de bewoners te veel geluid produceerde. Dit komt heel vaak door vervuiling van de ventilator. Door aangekoekt vuil raakt de ventilator uit balans. Dit veroorzaakt geluid én de ventilatie wordt minder. Vervuiling van het schoepenrad kan de luchtverplaatsing flink verlagen en het energieverbruik kan ook nog eens toenemen. Bij ernstige stofafzetting wordt er zelfs helemaal geen lucht meer verplaatst. Hierdoor denken bewoners dat de box niet werkt en dat de stekker er dus net zo goed uit kan. Problemen die eenvoudig voorkomen hadden kunnen worden door de ventilatiebox tijdig en periodiek schoon te maken. 

Meer aandacht
Om bewoners meer bewust te maken van het belang van ventilatie, nemen we dit mee als we over de vloer komen voor andere werkzaamheden. Ziet een monteur bijvoorbeeld naast de cv-ketel een ventilatiebox hangen die geen onderhoud heeft gehad, dan brengt hij dit onder de aandacht bij de klant. Daarnaast brengen we dit via onze communicatiekanalen onder de aandacht. Wil een klant zijn ventilatie laten onderhouden, dan is de eerste stap het reinigen van het schoepenrad in de box. Hierdoor wordt de luchtverplaatsing weer hersteld. Daarnaast kunnen we de ventilatiekanalen reinigen met speciale apparatuur. Onze monteurs zijn hiervoor opgeleid. Als een klant een MV-box heeft met wisselstroommotor, dan adviseren we deze te vervangen door een nieuw exemplaar. Nieuwe ventilatieboxen hebben namelijk een gelijkstroommotor die een stuk energiezuiniger is. Bovendien zijn deze nieuwe ventilatieboxen uit te breiden met slimmere bedieningsmogelijkheden en sensoren.

Resultaat: schoner en frisser
Door deze inspanningen merken we echt dat het besef van het belang van ventilatie bij bewoners groeit. Ze gaan ventilatie steeds belangrijker vinden en willen er iets mee. Dit levert ons extra werk op, maar vooral ook tevreden klanten als ze merken dat de lucht in huis schoner en frisser is.

Corné Roovers, eigenaar van Installatiebedrijf C. F. Roovers B.V. in Breda