Wat is een warmtepomp?

Om bij het begin te beginnen willen we u eerst graag uitleggen wat een warmtepomp precies is.

Ook krijgen wij veel vragen over warmtepompen zoals: is het interessant om nu al een warmtepomp aan te schaffen, is een warmtepomp niet veel duurder dan een cv-ketel etc. Hier zullen we later meer informatie over verschaffen.


Welke soorten warmtepompen zijn er?

Verschillende woningen vragen om verschillende warmtepompen. Bent u van plan zelf een woning te gaan bouwen dan is een water/water warmtepomp op basis van bodemenergie veruit de beste oplossing. Voor het renoveren van bestaande woningen is een lucht/water warmtepomp gemakkelijker in te passen.


Water/water versus lucht/water

Een water/water warmtepomp benut energie uit de bodem voor het verwarmen en koelen van de woning. Ook wordt deze energie gebruikt voor het verwarmen van warm tapwater. Het grote voordeel van de water/water warmtepomp is dat deze een relatief warme en stabiele brontemperatuur gebruikt van 10-12 graden. Hierdoor is het rendement hoger dan een lucht/water warmtepomp bij het verwarmen van de woning en het bereiden van warm tapwater. Het koelen van de woning levert echter nog meer voordeel op. Omdat hiervoor alleen de waterpomp nodig is, spreken we van passieve koeling. Water wat door de bodemlus gepompt wordt, kan met een minimum aan energie de woning tot een graad of vijf terugkoelen. Het nadeel van een water/water warmtepomp is dat er door een boorinstallatie een bodemlus geboord moet worden.


Een lucht/water warmtepomp benut energie uit de buitenlucht. De temperatuur van de buitenlucht is gemiddeld lager dan de bodemtemperatuur, waardoor het rendement van de warmtepomp lager ligt dan de water/water warmtepomp. Er is echter geen bronboring nodig, waardoor de installatieprijs een stuk lager ligt dan de water/water warmtepomp.

In de nieuwbouw is er doorgaans geen cv-ketel meer aanwezig, waardoor er een voorraadvat nodig is om het warme water te bufferen wat door de warmtepomp gemaakt wordt. Dit voorraadvat is in verschillende capaciteiten (90 liter, 150 liter, 200 liter, 240 liter en 270 liter) beschikbaar. 


Nieuwbouw

Omdat nieuwbouwwoningen zo goed geïsoleerd zijn, is de warmtepomp veruit de meest efficiënte manier om de woning te verwarmen. Wat veel mensen zich echter niet realiseren is dat een belangrijke reden voor het kiezen van een warmtepomp de mogelijkheid is om de woning te koelen. Door de goede isolatie worden nieuwbouwwoningen namelijk al snel te warm. We zien dan ook dat de door ons gemonitorde warmtepompen gemiddeld drie tot vier keer meer uren in koelmodus staan dan in verwarmingsmodus.


Bestaande bouw

Voor de bestaande bouw wordt meestal gekozen voor een lucht/water warmtepomp gezien het gemak waarmee deze geplaatst kan worden. Afhankelijk van de mate van isolatie van de woning en het type afgiftesysteem (vloerverwarming of radiatoren/convectoren), kan gekozen worden voor een all-electric of hybride opstelling.


All-electric

Wanneer de woning goed is geïsoleerd en voorzien is van vloerverwarming, kan wellicht een all-electric opstelling worden gekozen. Hierbij voorziet de lucht/water warmtepomp de woning van verwarming, koeling en warm tapwater. De temperatuur in de woning kan tot ongeveer vier graden teruggekoeld worden.


Hybride

Wanneer er nog een recente cv-ketel in de woning aanwezig is, of de mate van isolatie niet toereikend is om tijdens de koudste dagen de woning warm te krijgen, kan de warmtepomp hybride (dus met de bestaande cv-ketel) worden opgesteld. De cv-ketel regelt dan het warme tapwater en verwarmt op de (zeer) koude dagen de woning.