De waarheid over warmtepompen - uitzending Radar 25-2-2019

26 februari 2019

“De waarheid over warmtepompen” kopte 25-2 het TV-programma Radar. Hoewel de getoonde case van de meneer uit Zeeland wat ons betreft niet representatief is voor de gemiddelde warmtepompbezitter (grote woning, isolatiegraad onduidelijk, geen laagtemperatuurverwarming), werden er gelukkig o.a. door Doekle Terpstra (voorzitter van Techniek Nederland) en Laure Itard (Hoogleraar Energie Epidemiologie in Gebouwen aan de TU Delft) een aantal goede tips gegeven aan mensen die willen verduurzamen met warmtepompen.

Wel moeten we ons als branche er bewust van zijn dat nu 1 op de 5 geënquêteerden niet tevreden is over de geïnstalleerde warmtepomp. Zelfs mensen die al in een relatief geïsoleerde woning wonen. Het grootste deel van de ontevreden warmtepomp eigenaren bezit echter een wat oudere woning waar all electric sowieso een uitdaging zal blijven.

Graag roepen we installerend Nederland op om van warmtepompen een succes te maken, door:

  • Opleidingen te volgen op het gebied van het adviseren en installeren van warmtepompen via de website van Techniek Nederland
  • Na volgen van de basistrainingen contact op te nemen met een vertrouwde fabrikant van warmtepompen om daar training te volgen specifiek voor de warmtepompen die u toe gaat passen
  • Een goed advies te geven aan de consument: welke warmtepomp past in deze woning, wil men al dan niet in stappen helemaal naar gasloos etc? Wijs op het belang van isolatie (en ook ventilatie) en laag temperatuurverwarming om de gewenste besparing en comfort te garanderen.
  • Gedegen uitleg te geven dat warmtepompen ook om ander bewonersgedrag vragen. Geef advies bij de oplevering van de installatie over bijvoorbeeld de thermostaat zo min mogelijk bedienen, het niet uren en uren open laten staan van ramen in de winter etc. Deze kleine investering in tijd bespaart u op de lange duur vele telefoontjes van de consument. En biedt een warmtepomp aan waar monitoring of een app bij zit waar een bewoner zich ook bewust kan worden van zijn (stook)gedrag.

Voor meer informatie verwijzen we u graag naar de volgende websites:

De meest gestelde vragen over een warmtepompinstallatie

De 10 meest gestelde vragen over een warmtepomp

Vanuit onze bijna 20 jaar ervaring met warmtepompen in de Nederlandse woningbouw en real time monitoren van meer dan 10.000 warmtepompen delen wij graag onze kennis met u. Onze trainingen vereisen een basiskennis over warmtepompen zoals u deze kunt opdoen via Techniek Nederland. Heeft u deze trainingen gevolgd dan kunt u zich aanmelden voor onze trainingen bijvoorbeeld over lucht/water warmtepompen of grondgebonden water/water warmtepompen.

Contactpersoon

Henriëtte Davids 06 53 11 97 90 h.davids@ithodaalderop.nl

Samenvatting

' “De waarheid over warmtepompen” kopte 25-2 het TV-programma Radar. Wat kunnen we van de uitzending en de onderzoeksresultaten leren als installatiebranche? '

Bedrijfsinformatie

Marktleider in warmtepompen
Itho Daalderop is al sinds 2002 actief in de warmtepomptechnologie en veruit marktleider in warmtepompen in de nieuwbouw. We voorzien complete wijken van onze warmtepompen. Voor elk ambitieniveau, zowel hoog- als laagbouw, renovatie als nieuwbouw heeft Itho Daalderop een passende klimaatoplossing.