Itho Daalderop WPU 5G warmtepomp veruit het hoogste rendement in de markt

31 januari 2019

Bewoners van een nieuwbouwwoning kunnen met de water/water warmtepomp WPU 5G van Itho Daalderop 30% meer besparen dan met een grondgebonden warmtepomp van een ander merk. In vergelijking met een lucht/water warmtepomp kan die besparing zelfs oplopen tot 50%, blijkt uit berekeningen op basis van de COP's. De nieuwe WPU 5G is te zien op de Bouwbeurs (stand D.008 in hal 7) die van 4 t/m 8 februari wordt gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht.

In een nieuwbouwwoning wordt van het totaal aantal jaarlijkse draaiuren van een warmtepomp nog slechts ca 600-700 uur aan verwarming besteed, ca 1000 uur aan tapwaterbereiding en maar liefst ca 3000 uur aan koeling! De belangrijkste COP om mee te rekenen is om die reden koeling, gevolgd door tapwater en op de laatste plaats verwarming. Deze rekenmethodiek zal met de implementatie van de NTA 8800 eind van dit jaar beschikbaar komen in de verschillende bestekprogramma’s.

De WPU 5G van Itho Daalderop heeft COP’s op tapwater en koeling die aanzienlijk hoger zijn dan de waarden van andere warmtepompen:

Tapwater COP’s

  • lucht/water 1,5 - 2
  • water/water 2 – 2,5
  • water/water WPU 5G 3,6 - 4 (afhankelijk van het gekozen type)

Koeling COP’s

  • lucht/water ca 3
  • water/water ca 10
  • water/water WPU 5G 60 - 80 (afhankelijk van het gekozen type)

Derhalve is ten opzichte van een lucht/water warmtepomp de COP-waarde van de WPU 5G op koeling 20 tot 30 keer beter en bij tapwater 2 - 3 keer beter. Ten opzichte van andere water/water warmtepompen is dit bij koeling 6 tot 8 keer beter en bij tapwater 2 keer beter. Overigens zijn de COP’s op verwarming marktconform (6 – 6,8). Op jaarbasis komt dit neer op de reeds eerder genoemde besparing van ca 30% op andere grondgebonden warmtepompen en ca 50% ten opzichte van lucht/water warmtepompen.

Gelijktijdig koelen en warm tapwater maken

Het ‘slimme’ van de WPU 5G is dat dit de enige grondgebonden warmtepomp in de markt is die gelijktijdig kan koelen en warm tapwater maken. Hoe meer er gekoeld wordt, hoe meer rendement het oplevert. En hoe hoger het rendement, des te sneller dat een investering wordt terugverdiend. Een ander voordeel is dat voor het koelen alleen de circulatiepomp nodig is en deze verbruikt weinig elektra. Zoals eerder vermeld is bij luchtdichte, geïsoleerde woningen koelen de meest gebruikte functie. In nieuwbouwwoningen waar geen koeling is voorzien, zien we dat kort na oplevering men overgaat tot het installeren van losse airconditioning wat minder energiezuinig is.

COP

De COP vertelt hoeveel energie je terugkrijgt voor elke kW energie die je in het apparaat stopt. Hoe hoger de COP, hoe efficiënter het apparaat – en dit draagt bij aan een betere EPC voor de gehele woning. In de berekeningen wordt ook rekening gehouden met het aantal draaiuren op jaarbasis op de drie genoemde gebieden. 

Contactpersoon

Henriëtte Davids 06 53 11 97 90 h.davids@ithodaalderop.nl

Samenvatting

' Bewoners van een nieuwbouwwoning kunnen met de water/water warmtepomp WPU 5G van Itho Daalderop 30% meer besparen dan met een grondgebonden warmtepomp van een ander merk. '

Bedrijfsinformatie

Itho Daalderop: comfort én energiebesparing

Itho Daalderop ontwikkelt, fabriceert en verkoopt verwarming, tapwater, ventilatie en regeltechnische oplossingen. Onze missie is om met innovatieve producten en systemen een bijdrage te leveren aan een comfortabel, gezond en energiezuinig binnenklimaat. We streven er elke dag naar om mensen plezieriger te laten wonen, werken en leven. www.ithodaalderop.nl.

Gerelateerde afbeeldingen